Røgalarmer redder liv

Røgalarmer kan redde liv, og de skaber tryghed for beboerne. I FAB opsætter man netop nu røgalarmer fra ista Danmark, og i 2014 opsatte man røgalarmer i Rødovre Boligselskab. I Rødovre har røgalarmerne potentielt reddet tre menneskeliv.

2.000 mennesker kommer hvert år alvorligt til skade og godt 80 dør i forbindelse med brand, lyder tallene fra Beredskabsstyrelsen. Røg er det farligste ved en brand. Alligevel er mange danske hjem uden en røgalarm, og mange lever i falsk tryghed med røgalarmer, der ikke længere virker.

”Vi havde en brand i en bolig, hvor der på tragisk vis omkom en person. I boligen havde vedkommende selv opsat en røgalarm, men den virkede ikke. På baggrund af den tragiske hændelse, besluttede FAB’s bestyrelse efterfølgende at tilbyde beboerne i alle vores ejendomme røgalarmer i deres boliger”. Det fortæller leder af teknisk afdeling i FAB (Fyns Almennyttige Boligselskab), Jens Svane.

Samtidig fortæller Bent Lyngsig fra Rødovre Boligselskab, at man siden opsætningen af røgalarmerne i 2014 har haft brand i tre lejemål. ”Hver gang virkede alarmerne, som de skulle, og ingen kom til skade”.

Adm. direktør i ista Danmark, Benny Mathiesen fortæller: ”Røgalarmerne kan overvåges i samme system som radiatormålerne. Det betyder, vi kan se om røgalarmerne virker, hvor meget batteri, der er tilbage, vi kan se fejlalarmer eller om røgalarmen skulle være blevet afmonteret – det kan evt. være en maler, der har taget røgalarmen ned for at male loftet eller andet”.

Han er ikke i tvivl om, at boligselskaberne kan spare store administrationsomkostninger ved at lade ista Danmark stå for overvågningen. Og en røgalarm vil kun betyde en huslejestigning på 20 kr. om året for den enkelte lejlighed.

”Samtidig er mange boligselskaber i dag teknisk- og sikkerhedsmæssigt ansvarlige. Men de tekniske chefer vil forståeligt nok ikke sidde med ansvaret for, at beboere brænder inde. Så røgalarmerne er en god løsning for dem, og så redder det liv”, mener han.

Et stort antal røgalarmer

Hos FAB er ista Danmark nu i fuld gang med at montere et stort antal røgalarmer i FAB’s lejemål på Fyn. I FAB’s nyere byggeri er der naturligvis installeret røgalarmer, som der skal være ifølge Bygningsreglementet.

”Det var meget vigtigt for os, at vælge en røgalarm, vi kunne stå inde for, som vi ved fungerer, og som vi kan stole på. For det er klart, at det er billigere at købe tre røgalarmer i et byggemarked og sætte dem op i en lejlighed, men det kan ende i samme tragiske situation, som vi var udsat for tidligere, nemlig at de ikke fungerer med eventuelt dødsfald til følge”, fortæller Jens Svane.

Man valgte derfor at købe røgalarmerne hos ista Danmark. ”Og den løsning, vi har fået, mener vi, opfylder alle vores krav”. ”ista havde det bedste produkt, og de kunne sikre os den bedste pris. Ydermere er det en fordel, at røgalarmerne kan indgå i istas aflæsningssystem af vand, varme og el, som vi allerede har installeret”, forklarer Jens Svane.

Sådan fungerer røgalarmerne

Det, der bl.a. gjorde udslaget for FAB i forhold til at vælge ista røgalarmer, var, at der er overvågning af alarmernes funktion. ”En røgalarm, der ikke virker, giver falsk tryghed”, siger Jens Svane. Derfor gør FAB i samarbejde med ista Danmark alt for, at alle røgalarmer altid virker.

Jens Svane slår fast, at røgalarmerne helt klart skal indgå i forhandlingerne, næste gang man har et forsikringsudbud. ”De opsatte røgalarmer bør have indflydelse på forsikringsselskabernes pris”, mener han.

I øvrigt er røgalarmerne fra ista verificeret af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, og direktør i DBI, Ib Bertelsen siger: ”De radioovervågede røgalarmer fra ista er et gennembrud for sikkerheden i beboelsesejendomme. De er en væsentlig forbedring af brandsikkerheden, da servicen giver vished for, at røgalarmerne i alle lejligheder virker, også 2-3 år og endnu længere tid efter, at de er installerede”.