Chcete šetřit životní prostředí i svoji peněženku? Mějte spotřebu vody pod kontrolou

Každý rok dochází k mnoha nezjištěným únikům vody. Ty znamenají nejen zbytečné ztráty pitné vody, ale také nečekané finanční náklady pro uživatele bytů. Nejčastějším případem je kapající kohoutek nebo protékající toaleta. Nezjištěné úniky vody vyjdou většinou najevo až při ročním rozúčtování, kdy už je na včasné řešení pozdě. Nepodceňujte prevenci ani v tomto případě a nechte si od společnosti ista nainstalovat chytré vodoměry s rádiovým modulem, které nenechají kapku vody nazmar.

Nechtěné úniky vody nejčastěji způsobují vodovodní kohoutky ve špatném stavu nebo závada na splachovači toalety. U protékající toalety jde o 50 Kč/den, u silně kapajícího kohoutku asi 25 Kč/den při ceně vody 87 Kč/m3. Úniky vody mohou být detekovány včas pomocí vodoměrů napojených na rádiovou síť. Varování je zasíláno až po předem nastavené době, která vyloučí lidskou chybu, např. špatně zavřený kohoutek. Systém pak informuje uživatele bytu nebo správce bytového domu o soustavném úniku vody prostřednictvím portálu ista, e-mailu nebo SMS.

„Naštěstí většina vodoměrů, které máme u svých zákazníků již dnes nainstalované, je připravena pro rádiový přenos dat a je dostatečně citlivá, aby protékající toaletu dokázala zachytit,“ uvádí Jana Machková, ředitelka společnosti ista Česká republika, a dodává: „Tuto službu si u nás stačí pouze aktivovat. V případě bytového domu to může udělat správce objektu,“ doplňuje Jana Machková.

Jak to funguje v praxi?

Detekce úniku je podmíněna rádiovou sítí. Vodoměry je třeba vybavit rádiovým modulem, který je bateriově napájený a vydrží v ostrém provozu 10 let. Např. běžný vodoměr domaqua m od společnosti ista je již standardně vybaven rádiovým modulem, který pravidelně odesílá informace o průtoku vody do sběrnice dat memonic 3 v domě, a následně jsou informace odeslány do centrály ista. Software pak dokáže vyhodnotit, zda se jedná o běžný průtok způsobený lidským chováním nebo o nechtěný soustavný průtok způsobený závadou. Po pěti dnech soustavného úniku vody systém informuje prostřednictvím portálu ista, SMS nebo
e-mailu správce domu, případně přímo nájemníka.

„Samozřejmě je také možnost nechat si při příští výměně nainstalovat vodoměr ještě citlivější, jakým je např. modilys m. Ten už dokáže odhalit i kapající kohoutek. Podobně jednoduše lze i pro rádiový odečet a sledování průtoku vody v objektu instalovat bezdrátovou sběrnici dat memonic 3,“ upřesňuje Jana Machková.

Kdy se jedná o detekci úniku vody?

Systém hlídá, jestli vodoměrem protéká, nebo neprotéká každých 20 minut určité množství vody. Jestliže dochází ke konstantnímu průtoku vody každých 20 minut v průběhu celého dne, a to 5 po sobě jdoucích dnů, jedná se o únik vody, o kterém ista informuje prostřednictvím SMS nebo e-mailu.

Systém eviduje dvě úrovně detekce:

  • nekritický únik vody: 0–4 l/hod. (slabě kapající kohoutek)
  • kritický únik vody: 4–20 l/hod. (silně kapající kohoutek a protékající toaleta)

 

 

zdroj: ista