Moje kotelna

Efektivitu provozu domovní kotelny je třeba ohlídat. Můžete přicházet o desetitisíce korun!

Ceny energií rostou a spolu s nimi stoupají i naše požadavky na efektivitu vytápění. Jak ale poznáte,

jestli je váš dům vytápěn v optimálním režimu? Máte-li vlastní domovní kotelnu, můžete i vy začít

využívat novou službu Moje kotelna, se kterou přichází společnost ista Česká republika. Jaké výhody vám tato moderní technologie přinese?

 

Teorie a praxe se může hodně lišit

Službu Moje kotelna společnosti ista právem řadíme mezi takzvané chytré technologie. Co umí?

Průběžným sledováním a vyhodnocováním dat z provozu kotle vlastník domu získává přehled, zda

zařízení pracuje v souladu s provozními parametry, které mají vliv i na počet servisních zásahů a

životnost kotle, což jsou opět ušetřené peníze. Data o provozu mohou vlastníci domů sledovat on-line na přehledném webovém rozhraní na adrese www.mojekotelna24.cz.

„Základem je on-line sledování a vyhodnocování reálného výkonu kondenzačního kotle v návaznosti na celý topný systém. Ta se často liší od teoretických propočtů,“ upozorňuje David Samek, technický manažer společnosti ista Česká republika a uvádí příklad pilotního projektu provozu služby Moje kotelna v domově pro seniory v Ořechu. „Zde jsme si ověřili, že stávající plynová kotelna vyrábí teplo jen asi se 70% účinností. Přitom pro servisního technika, který měří účinnost kotle pouze ze spalin, je kotelna naprosto v pořádku, tj. účinnost samostatného kotle je více jak 100 %. Při zvýšení efektivity kotelny na 85 % dojde k úspoře zemního plynu o 12,5 %.“

 

Úspory, které už opravdu stojí za pozornost

„Kromě údajů o provozu kotle umíme navrhnout i optimalizaci otopného systému. Efekt je rozhodně zajímavý. Na základě vyhodnocení dat a provedení vhodných úsporných opatření je možné ušetřit až desítky tisíc korun ročně,“ upozorňuje David Samek. Služba Moje kotelna je otevřená aplikace a již dnes specialisté společnosti ista připravují možnosti rozšíření o sledování i dalších médií. Větší pozornost, věnovaná hospodaření s teplem, má i další přínos. Podle zkušeností Davida Samka je obvyklé, že vlastníci domů pak pokračují v hledání dalších možností, jak výdaje za energie ještě více snížit. Plýtvat dnes tak drahým teplem je opravdu zbytečné vyhazování peněz z vlastní kapsy.