Fogyasztásarányos elszámolás

Magyarországon a fűtési költségmegosztás az 1990-es évektől kezdett ismertté válni. Előtte kizárólag az egységes átalánydíjas elszámolási módszert használták, amely nem állt összefüggésben az egyéni fogyasztás mértékével.

A fűtési költségmegosztás alkalmazása nemcsak azért fontos, mert pontosan követi a fogyasztást, hanem azért is, mert az energiahatékonyság és a takarékosság bevált eszköze. Az uniós irányelv alapján íródott magyar Energiahatékonysági Törvényt az Országgyűlés 2015. május 12-én elfogadta. A törvény és a megjelenésével módosult korábbi kormányrendeletek honlapunkról letölthetők.

Hazánkban a költségmegosztók alkalmazása folyamatosan terjed, viszont néhány kérdés még további egyeztetést kíván. Pl. a költségmegosztás módszerére vonatkozó jogszabályok között tapasztalható ellentmondások feloldása, illetve olykor a lakóközösségek által megbízott kisvállalkozások, vagy maguk a lakóközösségek által alkalmazott esetleges helytelen módszerek, vagy a nem megfelelő arány megválasztása és a hibás üzemeltetés is okozhat szélsőséges aránytalanságokat.

A hőszolgáltatást igénybe vevő lakóközösség, a fogyasztással arányos mérési rendszer bevezetésével, annak folyamatos üzemeltetésével, kiértékelésével és elszámolásával bízza meg a költségosztást végző céget, szolgáltatási szerződés keretében. A költségmegosztást végző cég ajánlatot tehet a költségmegosztás módjára az adott épületre vonatkozóan. Ezt vitatja meg a lakóközösség és fogadja el a neki megfelelő változatot.

A közösségi döntések egyik legfontosabb kérdése az információ. Annak érdekében, hogy ez a megfelelő helyről érkezzen és elkerüljük a folyosói pletykákat a következő linkeket ajánljuk szíves figyelmükbe. Budapesten, a FŐTÁV-os épületek (hőközponti azonosítójuk birtokában) lekérdezhetik a havonta megmért, hőközponti fogyasztási adatukat az interneten ide kattintva. Az ÖKOPlusz programban megvalósított gépészeti korszerűsítések megtakarítási adatai pedig ezen a linken érhetők el.

A fogyasztásmérőkön megjelenő és a számlákon feltüntetett részletesebb információknak köszönhetően a fogyasztók könnyebben figyelemmel tudják kísérni energiafogyasztásukat. Azokban a magyarországi lakóépületekben, melyekben költségmegosztók felszerelésével megvalósult a fogyasztásarányos elszámolás, a fűtési energiafogyasztás átlagosan 20-25,4%-kal csökkent.

(Források: http://www.fotav.hu/okoplusz-megtakaritasok és „European Study on the effects of Consumption Based Billing”)

Az ista saját fejlesztésű és saját gyártású készülékei, valamint költségmegosztási szolgáltatásai a legmodernebb technológiát alkalmazzák, így a törvényekben foglaltaknak teljességgel megfelelnek.