Spar på energien

Udluftning

Vinduer, der står åbne - blot på klem - koster varme! Hold dem derfor lukkede, når der fyres. Men luft ud hver dag på denne måde: Luk for radiatorerne. Åbn alle vinduer og eventuelt døre i ca. 5 minutter. Luk igen og stil radiatorventilerne præcis som før. Skru ned og luft ud i soveværelset til natten. Skru op for varmen igen næste morgen.

 

Brug af radiatorer

Lad ikke enkelte rum i boligen være helt uden varme. Det kan give fugtproblemer og gøre det vanskeligt at holde varmen i naboværelser. Hold minimum 15 grader i rum, du ikke benytter. Luk altid dørene til rum der ikke benyttes, så undgår du træk. Brug alle radiatorer lige meget. Det giver en bedre, mere behagelig fordeling af varmen og udnytter energien mere effektivt. Én fuldt åben radiator bruger mere varme end fire, som kører for kvart kraft.

Selvfølgelig kan du skrue ned for varmen om natten og om dagen, hvis du ikke er hjemme - men ikke for meget. Er vægge og møbler først gennemkolde, koster det ekstra at varme op. Dæk aldrig radiatorer eller termostater med gardiner, møbler og lignende. Brug aldrig radiatorerne som tørrestativ. Det koster ekstra varme.

Den rigtige temperatur sparer energi

En rumtemperatur på ca. 21°C er behagelig, men ikke altid nødvendig. Værelser man ikke bruger dagligt behøver ikke have samme temperatur som andre rum. Brug varmen med omtanke, det sparer penge og energi.

Spar energi ved at tætne ordentligt

Sprækker i vægge og vinduer i private boliger og kontorer kan indvirke negativt på indeklimaet og medføre øgede udgifter til opvarmning. I stedet for en ensartet konstant opvarmning med kontrolleret ventilation giver selv den mindste sprække en udskiftning af luften, der betyder, at varmen i rummet lukkes ud alt for hurtigt. Når den kolde luft, der lukkes ind, samtidig varmes op, kan der opstå træk, som hverken er sundt eller behageligt.

Luft i rørene stopper varmen

Hvis radiatoren klukker, er det på tide at "lufte den ud". Luft i rørene forhindrer vandet i at cirkulere gennem varmerørene og stopper derfor varmeoverførslen fra radiatorerne. Vil man have varmen til at cirkulere igen, skal radiatoren luftes ud. Dette gøres ved at slukke for varmen og derefter åbne ventilen, der sidder på siden af radiatoren. Hold en skål nedenunder til at opfange vand. Luften hvisler ud af radiatoren. Når der kommer vand ud, lukkes ventilen igen. Luft regelmæssigt radiatorerne ud for at undgå unødige energitab.

Spar på vandet

Tag brusebad i stedet for karbad

Karbad er dyre. Vand- og energiforbruget til et enkelt karbad svarer til et 18-minutters brusebad. I gennemsnit varer et brusebad 6 minutter. Vælg selv: 1 karbad eller 3 brusebade for samme pris.

 

Luk for vandet, mens du børster tænder

Ellers kan du let komme til at spilde 10 liter vand.

 

Vask ikke op under den rindende hane

Brug en balje eller sæt prop i vasken.

Lad aldrig vandet løbe, hvis du ikke direkte bruger det

Du kan spare en del på vandet ved at slukke for bruseren, mens du sæber dig ind.

 

Fyld opvaske- og vaskemaskine helt

En maskinvask bruger ca. 125 liter vand.

Undgå dryppende haner og rindende toiletter

En dryppende vandhane kan være dyr. Et dryp pr. sekund fra en utæt vandhane svarer til 0,7 liter i timen. I løbet af 10 dage bliver det til 170 liter. Det svarer til det gennemsnitlige dagsforbrug pr. indbygger i industrilande. Kontakt derfor den ejendomsansvarlige, hvis din vandhane drypper eller hvis toilettet begynder at løbe, så han eller hun kan kontakte en blikkenslager. Det vil være til gavn for både pengepungen og miljøet.

Sparetips til opslagstavlen